Wedstrijdverslagen 2001
Gosselink nipt verslagen op NK wintertriathlon  
3 november 2001 - Guido Gosselink werd na 80 van de 108 te schaatsen ronden ingehaald door regerend Nederlands kampioen Arjen Kuper in het NK wintertriathlon te Assen. De  20 kmlopen hadden de twee gezamenlijk afgelegd met oud-marathon schaatser Bert Verduin (3e in de laatste Elfstedentocht) in 1h10. Hierna nam Gosselink de kop en bouwde een voorsprong op Arjen Kuper op van 3min30 na 50 km fietsen en 6min30 na 100km. Dit was net niet voldoende om de beste schaatser van het veld van het lijf te houden, waarna Kuper met 2 ronden voorsprong won. Dit was zijn derde titel op rij. Gosselink was vorig jaar 9e. Tiedo Tinga was bij het lopen en fietsen al op flinke achterstand gezet en werd net als vorig jaar derde. (foto: www.wintertriathlonassen.nl) 2. Gosselink, 1. Kuper, 3 Tinga
De Boom toont ijzeren regelmaat Zes koppen soep voor Gosselink
de Volkskrant, Sport, 8 oktober 2001
Van onze verslaggever

Liefst 1468 triatleten zwommen om 7 uur lokale tijd weg van The Big Island, de blauwe en onrustige Stille Oceaan in. Ruim acht uur later kwam de eerste  triatleet, Tim DeBoom, weer terug na een martelend lange ommegang van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Hij was  sinds 1995 de eerste Amerikaan die deze zwaarste triatlon van de wereld weer eens wist te winnen. 

Vijfentwintig jaar geleden werd op Hawaii de eerste triatlon gehouden. Het begon ooit als een weddenschap van militair John Collins. Vijftien deelnemers waagden zich toen - in de prehistorie van deze wedstrijdvorm die twintig jaar later in een verkorte vorm de olympische status zou verkrijgen - aan deze bizarre driekamp.  In 2001, tijdens het jubileum, stonden bijna 1500 masochisten in Kona aan de start. Het hadden er ook 5000 kunnen zijn. Maar een streng selectiebeleid voor de toppers plus een heuse loterij voor goede recreanten (een lot kostte 150 gulden; 4000 personen deden mee) houden het deelnemersveld op Hawaii beheersbaar. 

Deze ijzeren mannen en vrouwen - de officieuze naam van de wedstrijd luidt niet voor niets Ironman - zijn echter nauwelijks te breken. Van die 1468 starters wisten er 1400 de eindstreep te halen. Ze deden er (veel) langer over dan DeBoom (8.31.17) en de Zwitserse Natasja Badmann (9.28.37), maar voor middernacht, zeventien uur na de start, was dat overgrote deel weer 'thuis'.  Dat was opmerkelijk, want zelden waren de omstandigheden zo zwaar als zondag. Is het normaal al geen pretje om urenlang op de Queen K-highway langs eentonige lavavelden te moeten fietsen en rennen, gisteren waaide er ook nog eens een heel harde wind. De temperatuur liep op tot 40 graden, bij het fietsen verloren sommige triatleten tot tien liter  vocht. 

Winnaar DeBoom: 'Ik heb serieus overwogen te stoppen.'  DeBoom stapte echter niet af, andere favorieten deden dat wel. Titelverdediger Peter Reid, die getraind wordt door Chris Carmichael (de coach van Lance Armstrong), viel uit met kramp. Tweevoudig winnaar Luc van Lierde (België) stapte uit met een knieblessure. Ook Dave Scott, 47 jaar inmiddels en meervoudig winnaar, gaf, net als de sterke Brit Spencer Smith, op. 

Er startten elf Nederlanders op Hawaii, het gehele elftal wist de finish te bereiken. Guido Gosselink, de enige (semi-)prof in het gezelschap, werd in 9.45 uur slechts 62ste, negen plaatsen lager dan in zijn Hawaii-debuutjaar 2000. Ver verwijderd van de fraaie toptien-klasseringen die Jan van der Marel, Frank Heldoorn, Rob Barel en Katinka Wiltenburg er ooit behaalden. Gosselink had een excuus: In de week voorafgaande aan de wedstrijd in Kailua-Kona liep hij een lichte knieblessure op. Intensieve behandeling door triatleet en fysiotherapeut Jaco van Delden (finishte zelf keurig in 10.21 uur) zorgden ervoor dat Gosselink nog net op tijd fit aan de start stond, maar de echte vorm ontbrak. Zijn eindtijd is beduidend langzamer dan zijn snelste tijd van 8.27.15 uit Almere 2000. 

Met DeBoom kreeg de Ironman in Kona na zes jaar weer een Amerikaanse winnaar. De 30-jarige atleet uit Lyons, Colorado nam na 16 van de 42 kilometer lopen de leiding en won onbedreigd. DeBoom, vorig jaar tweede achter de Canadees Peter Reid, werd bij de finish verwelkomd door Mark Allen, de laatste Amerikaan die in 1995 dit 'Wimbledon der triatleten' won. Hij verdiende 70 duizend dollar. DeBoom werd bij het fietsen op vijf minuten achterstand gezet door Steve Larsen. Larsen is van huis uit profwielrenner, hij stond vier jaar geleden nog op de startlijst van de Ronde van Italië. De Amerikaan boog tijdens de 180 km fietsen de bij het zwemmen opgelopen achterstand van tien minuten om in de voorsprong van vijf minuten.  DeBoom liep tijdens het fietsen (wegens stayeren) tegen een straf aan. Dat betekende dat hij voorafgaand aan de marathon drie minuten in het strafhokje (op Hawaii zo fraai  'sin-bin' genoemd) moest zitten. Het verhinderde de Amerikaan niet Larsen na 16 kilometer in te lopen. De ex-wielrenner viel terug naar de negende plaats, op ruim 25 minuten achter de winnaar. DeBoom had een kwartier voorsprong op de Nieuw-Zeelander Cameron Brown, die op zijn beurt een trio sterke Duitsers (Hellriegel, Stadler en Leder) achter zich liet. 
Bron: de Volkskrant

Algemeen Dagblad, 8 oktober 2001
Van een onzer verslaggevers 
Guido Gosselink eerste Nederlander op Hawaii
De beste Nederlandse triatleet tijdens de WK Ironman in Hawaii had na afloop zes koppen soep nodig om op verhaal te komen. Guido Gosselink eindigde uitgeput als 62ste van de 1500 deelnemers (9.45.13). ,,Opgeven is niets voor mij, maar dit was mijn slechtste tijd ooit'', sprak de Enschedese professional teleurgesteld. Hij had, mede door een pijnlijke knieblessure, bijna vijf kwartier achterstand op winnaar Tim DeBoom (8.31.18). De Amerikaan, in 2000 tweede en in 1999 derde, verdiende met zijn zege 70.000 dollar (175.000 gulden). 

Tiedo Tinga had minder problemen dan Gosselink met het heuvelachtige parkoers, de warmte en de onberekenbare wind. Vijf weken na de Holland Triatlon in Almere, waar hij 13de werd, finishte de Fries in 9.57.31 als 88ste. ,,Bij het zwemmen leek het alsof je in een wasmachine onddraaide, met al die malende benen voor je en schuim op het water - maar zelfs dat viel me mee. Ik had met zo veel deelnemers erger verwacht.'

Jaco van Delden overtrof zichzelf en eindigde verrassend als derde Nederlander: 10.21.30  (192ste). Na hem kwamen Michel Verhoeven (10.29.33; 226ste) en Pieter-Jan Paarlberg (11.27.12; 584ste). Verhoeven kreeg met 53.57 de 37ste zwemtijd achter zijn naam. 

Jim Hagenstein, de triatleet uit Weesp die een startbewijs veroverde via een loterij van de organisatie, kwam na ruim 13 uur binnen. ,,Ik heb het nooit zo zwaar gehad, maar het was fantastisch om mee te maken. Tijdens de marathon had ik het in het begin zo moeilijk, dat ik even aan de kant ben gaan zitten. Ik heb gezellig zitten praten met een Amerikaan. Daarna ging het wel weer. Op het eind kreeg ik last van tintelende handen.  ,,Of ik nog een keer naar Hawaii wil? Nee, het was schitterend maar de volgende keer kan het alleen maar minder zijn. Hawaii moet je één keer doen.'' 
Bron:  Algemeen Dagblad

Gosselink niet topfit in Ironman: 9.45.13  
8 oktober 2001 - Guido Gosselink is als 62e geëindigd in de beroemdste triathlon ter wereld, de Ironman van Hawaii. De wedstrijd staat bekend als het officieuze wereldkampioenschap triathlon over de lange afstand. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door de Amerikaan Tim DeBoom. Bij de vrouwen was de Zwitserse Natascha Badmann de sterkste. 

Het wedstrijdverloop en de finishtijden van alle deelnemers werden ernstig beinvloed door het weer. Keiharde wind zorgde voor hoge golven bij het zwemmen in zee en maakte het fietsen over de lange, open wegen tot een hachelijke onderneming.  Het aantal uitvallers was groot. Daaronder bekende namen als de Belg Luc van Lierde, de Canadees Peter Reid (winnaar van vorig jaar) en de Brit Spencer Smith. 

Gosselink, de enige aanwezige Nederlandse prof, toonde zich niet echt tevreden over zijn eindresultaat. In de week voorafgaand aan de wedstrijd liep de Enschedeer een knieblessure op. Hoewel deze de laatste dagen nog intensief was behandeld, voelde Gosselink zich niet volledig fit.

Nog een dag te gaan... Gosselink benadert p.r. op 10 EM
www.ironman.nl5 oktober 2001 - Het laatste nieuws vanuit het Nederlandse kamp over de Ironman van Hawaii is te vinden op www.ironman.nl. Ondermeer een interview met de ervaren Hawaii-ganger Pieter-Jan Paarlberg is daar na te lezen. Er is ook een lijst met Nederlandse deelnemers te vinden en waar zij zich gekwalificeerd hebben. Guido Gosselink bericht er over de voorbereiding vanuit Santa Monica (California) en Kailua-Kona (Hawaii):
5 oktober 2001
4 oktober 2001
3 oktober 2001
2 oktober 2001
30 september 2001
28 september 2001
26 september 2001
24 september 2001
22 september 2001
16 september 2001 - Tijdens de Singelloop in Enschede benaderde Guido Gosselink zijn persoonlijke record op de 10 Engelse Mijlen (16.1km) tot op 1 seconde. In Sliedrecht liep hij als eens 53.54, in Enschede bleef de klok op 53.55 staan. Met deze tijd werd hij 6e.
Gosselink sterk op fiets in Paderborn  
Guido Gosselink sterk op de fiets, behoudt plaats 7 bij het lopen. 10 september 2001 - Met een sterke prestatie op de fiets kon Guido Gosselink zijn laatste plaats na het zwemmen in het Elite veld (25 geinviteerde triatleten) van de City triathlon in Paderborn (Dui) verbeteren tot een derde positie na het fietsen. Maik Petzold (Dui) en Andreas Raelert (Dui) hadden na de 500m  zwemmen de kop genomen en bleven 35 secpmdem vooruit door eendrachtige samenwerking. 30 seconden na Gosselink kwam het peloton binnen. Met frissere benen kwamen Lothar Leder (Dui), Richie Cunningham (Aus), Christian Weimar (Dui) en Ralf Egger (Dui) Gosselink nog net voorbij. Csaba Kuttor (Hon) hield de Enschedeer net achter zich. Petzold sprintte Raelert eraf en mag nu twee jaar in een Renault Twingo rijden.

Bij de dames was Barbara Koesser een maatje te groot voor Nina Fischer en Ute Mueckel. Anke Tuinman was met Guido Gosselink naar Paderborn gereisd en kwam als vijfde uit het water. Tijdens het fietsen schoof ze een plek op en behield die tijdens het lopen. Volgend jaar wordt ook bij het dames veld een Elite veld op invitatie samengesteld. 

Guido Goselink en Anke Tuinman zullen dan wederom van de partij zijn. Gosselink is de enige deelnemer die aan alle vier edities tot nog toe heeft deelgenomen. In 1998 was hij er 2e,in 1999 13e en in 2000 12e.

Gosselink 7e in Elite Circuit
5 september 2001 - Met een 14e plaats heeft Guido Gosselink zijn hoge klassering in het Elite Circuit na 3 wedstrijden niet kunnen handhaven. De atleten, die de wedstrijd in Nuenen hadden gemist in verband met het EK in Carlsbad (Tsj), konden hier het volle pond bij hun puntentotaal schrijven, terwijl Gosselink zijn 24e plaats in Zundert daar nog vanaf moest trekken. Winnaar werd Raymond Lotz, die 1 punt voor Eric van der Linden eindigde. Derde werd de Australier Robbert Harris.
Ervaring van belang in XTERRA 
Guido Gosselink wisselt19 augustus 2001 - Na het startsein moest er gezwommen worden door de branding voorbij de golfbrekers. Na 800 m parallel aan het strand te hebben gezwommen klommen de deelnemers weer aan wal om 200 m over het strand terug te lopen en nog een golfbreker te ronden. Dit werd door een drietal, Gijs Klerkx, Arjan Schilder en triathlon legende Rob Barel als snelste afgelegd.

Napraten over een extreme wedstrijdTijdens het ATB-en op het strand en door de duinen bleek dat ervaring hier van doorslaggevende betekenis was. Barel, rijdend voor het Biachi ATB-team, nam de kop, waar de jongeren Klerx en Van Pamelen terugvielen. Een groepje met Frans van Heteren, Royce Kortekaas en Guido Gosselink was niet bij machte Barel te bedreigen. Met name in het technische gedeelte bij het keerpunt in de duinen bij Hoek van Holland breidde Barel zijn voorsprong uit en kon de wedstrijd met 3 minuten voorsprong uitlopen. In de duinen was Gosselink net iets sneller dan Van Heteren, die Kortekaas van zich afschudde.

Bij de dames waren het ook de ervaren veteranen die de wedstrijd naar zich toe trokken. Marijke Zeekant was als eerste uit de branding teruggekomen, maar werd door Joke Keuning tijdens het fietsen ingehaald. Keuning, die een thuiswedstrijd reed, kende het parcours op haar duimpje en stond haar voorsprong niet meer af. Judy van den Berg kwam op achterstand uit het water maar stoomde hard op naar voren en pakte de overgebleven podiumplek.

1. Barel, 2. Gosselink, 3. Van HeterenOpvallend was dat nog lang niet alle deelnemers op profielloze banden reden en daardoor al bij voorbaat kansloos waren. Zo ook de Engelsman Richard Hobson, die aangaf dat hij nog nooit op het strand een wedstrijd had gedaan en pas op het technische gedeelte in de duinen merkte dat zijn benen niet zo slecht waren, maar dat zijn noppenbanden met 5 bar niet geschikt waren voor het strand.

Voor meer uitslagen en info kun je terecht op www.triathlonweb.nl/beach-challenge.

Gosselink evenaart beste WK Lange Afstand klassering in Denemarken
9 augustus 2001 - Peter Sandvang en Liesbeth Kristinsen, beiden uit Denemarken, hebben op 5 augustus de wereldtitels op de hele triathlon behaald in het Deense Fredericia. Voor een publiek van 30.000 toeschouwers namen ze beiden tijdens het fietsen de leiding om die tijdens het lopen niet meer af te staan. Het geheel podium was een Scandinavische aangelegenheid, met Henning (Den) en Colting (Swe) bij de heren op plaats 2 en 3 en Wahlquist (Swe) en Nielsen (Den) bij de dames op plaats 2 en 3. Bij de Nederlandse dames eindigden Bianca van Dijk en Marijke Zeekant met een 4e en 6e plaats beiden ruim in de top 10. Bianca van Dijk kwam uiteindelijk maar twee minuten tekort voor het podium. Bij de heren haalde Frank Heldoorn nog net de top 10. Guido Gosselink kwam met Heldoorn in een grote groep uit het water. Aan het einde van het fietsen moest hij Heldoorn laten gaan in een enorme regenbui. Bij het lopen kwam Gosselink met een looptijd van 3.08 nog naar voren tot plaats 15. Dit was een evenaring van zijn best WK-klassering uit 1999. Richard van Diesen werd 25e, Cora Vlot 14e en Mariska Kramer 17e.
Gosselink voor  7e keer in top 10 NK  2e in tussenstand Elite Circuit
Snelle wissel in het centrum van Holten8 juli 2001 - De triathlon van Holten kwam traditie getrouw zes dagen na een Lange Afstands triathlon van Guido Gosselink. In 1999 was het WK Lange Afstand de voorloper, in 2000 de Ironman van Roth en dit jaar de triathlon van Stein. Desondanks lukte het Gosselink weer om tijdens zijn negende NK Olympische Afstand deelname sinds 1992 voor de zevende maal in de top 10 te eindigen. Bij het zwemmen kwam Gosselink ver achter favoriet Eric van der Linden uit het water, zijn achterstand bedroeg twee minuten. Tijdens het fietsonderdeel, dat dit jaar voor het eerst over de Holterberg voerde en die twee maal genomen moest worden achterhaalde Gosselink de tweede groep. Hierin reden ondermeer Ronnie Babijn, Huib Rost en Jan Maneschijn. De laatste pakte in zijn laatste juniorenjaar de titel in zijn eigen woonplaats. De achterstand kon teruggebracht worden tot een minuut door eendrachtige samenwerking in de groep. Na de wissel achterhaalde Gosselink nog een aantal Nederlanders: Huib Rost, Freek de Boer en Gijs Klerx en Paul Zirkzee uit de eerste groep. De inhaalrace strandde op de 11e plaats in de wedstrijd met nog drie buitenlanders daarvoor, zodat Gosselink 8e werd op het NK. Niet gek voor de enige lange afstands triatleet in Nederland die de Elite wedstrijden nog meedoet. Kijk voor de volledige uitslagen op www.triathlonholten.nl. 9 juli 2001 - Met de 11e plaats overall in de triathlon van Holten is Guido Gosselink gestegen naar de 2e plaats in de tussenstand van het Elite Circuit na 3 van de 4 wedstrijden. Koploper met 170 punten is de Australiër Trent Chapman, die in plaats van in Holten aan de start stond bij de ITU wereldbeker wedstrijd in Toronto (Can), waar hij als zesde eindigde. Gosselink heeft 121 punten, Jochen Cals 115. Er zijn nog een flink aantal atleten dat nog maar twee wedstrijden heeft gedaan en die met de wedstrijd van Almere in het vooruitzicht nog flink kunnen stijgen, waaronder het gehele podium van Holten: Eric van der Linden, Raymond Lotz en Sander Berk. Gosselink geinterviewd door ex-triatleet Martin BreedijkBij deelname in Almere van Gosselink mag hij echter zijn slechtse resultaat wegschrijven, dus ook Gosselink kan nog een hoger puntentotaal scoren. Deelname in Almere is echter nog niet zeker voor Gosselink. Actuele circuit stand is te vinden op www.nedtriathlonbond.org.
Gosselink snelste Nederlander in Nuenen Stein zware wedstrijd
26 juni 2001 - Tijdens de allerlaatste triathlon van Nuenen was de Australiër Chapman de snelste in de sprint tegen Belaubre, de Franse junioren wereldkampioen. Derde werd de Brit Simon Lessing, die zijn eerste triathlon in Nederland deed. Bijna was hij nog gediskwalificeerd, omdat hij zijn startnummer op de borst gespeld had en derhalve tijdens het fietsen geen nummer op de rug had. Guido Gosselink kwam in de tweede fietsgroep terecht die met 44 km/h gemiddeld het parcours afdenderde. Er werd een beetje van de achterstand op de kopgroep ingelopen, maar het bleef rond de 1.30 hangen. Bij het lopen haalde Gosselink de iets sneller gestarte Nederlanders Cals en Laven in en finishte op de 16e plaats als eerste Nederlander in 1.48.30. Chapman was zeer snel en in 1.43.33 al weer terug. Gosselink net naast het podium in Stein2 juli 2001 - De 2/3e triathlon van Stein bleek een zware wedstrijd te zijn. Op het fietsparcours moesten drie hellingen (Snijdersberg, Dennenberg en de klinkerhelling in Elsloo) ieder vier maal genomen worden. De belg Van Gossum was hier het sterkste en nam afstand van de Duitser Lautenbacher. Gosselink en Heldoorn lagen op plaats 3 en 4 gezamelijk, met Bruins op twee minuten. Bij het lopen had Lautenbacher sterkere benen dan Van Gossum, die Heldoorn nog wel voorbleef. Bruins was in de eerste twee ronden naar plaats drie gelopen, maar moest deze opmars met een terugval bekopen. Zo kon Guido Gosselink de vierde plaats weer innemen, zodat de nationale rangschikking nog steeds Heldoorn op 1 laat zien met Gosselink daar kort achter. Uitslagen zie www.triathlonstein.nl
Gosselink ziet af van EK Olympische Afstand
13 juni 2001 - Door als derde Nederlander te finishen in de triathlon van Zundert had Guido Gosselink zich in principe gekwalificeerd voor het EK Olympische Afstand in Carlsbad (Tsjechie). In het zwaar bezette internationale veld was Gosselink slechts goed voor de 24e plaats, ruim drie minuten achter winnaar Luc van Lierde (Bel).

Hij zag echter van deelname af, zoals hij op de Triathlon Lijst Nederland al melde: 'Mijn ervaring is dat ik daar niet zo veel te zoeken heb. Daarvoor zwem ik niet sterk genoeg, dat heb ik in het verleden al ondervonden en als ik geen reele kans zie om mijn 13e plaats van het EK in Finland (1997) te verbeteren dan zie ik er vanaf. Ik heb mij trouwens ingeschreven in Stein en ik doe mee aan het WK in Fredericia, dus mijn voorbereiding is afgestemd op het lange werk.

Het blijft echter leuk om je meten met de 'jonge garde' en dan te zien dat je je in principe voor het EK had geplaatst. Ik denk echter dat Nederland er, buiten Eric van der Linden die met materiaalpech uitviel, niet echt goed voorstaat op de Olympische Afstand bij de mannen. Het is natuurlijk niet goed als een lange afstander, na een koppeltijdrit met Marc Herremans over 35 km aansluit en dan vervolgens sneller loopt dan een flink aantal specialisten van de OD-selectie. Ik liep echter in absolute zin niet extreem hard (33.58) en verloor meer dan 3 minuten op de snelste loper. Ik denk dat Raymond Lotz blij mag zijn dat ik niet voor het EK ging, dan was hij er wel uitgevallen.'

De totale uitslag van Zundert is te vinden op www.triathlonzundert.nl

Gosselink en Tuinman snel op Mad Beach
Wisselzone naast het strand28 mei 2001 - Guido Gosselink en Anke Tuinman pakten podiumplaatsen bij de Mad Beach Mad Dogs Triathlon in St. Petersburg in Florida. Anke Tuinman kwam als eerste dame over de streep, maar twee dames uit latere age-group series kwamen sneller over de finish. Een derde plaats overall voor de Enschedese. Guido Gosselink kwam wel als snelste over de streep bij deze sprint triathlon, die werd gehouden over 0.8km zwemmen, 22 km fietsen en 5 km lopen.
Rukosuev pakt zesde titel in Gulf Coast Triathlon Florida voor Gennari en Gosselink
3e plaats in de Gulf Coast Triathlon voor Guido Gosselink12 mei 2001 - Alec Rukosuev (USA) was wederom de sterkste in de Gulf Coast Triathlon in Panama City Beach (Florida). Al bij het zwemmen had hij een ruime voorsprong op de rest van het veld en die behield hij tot aan de finish. Op de fiets waren Chris Esbach (USA) en de Nederlander Guido Gosselink niet ver achter en behielden nog uitzicht op de zege. Chris Esbach zakte meteen al terug bij het begin van het lopen, terwijl Gosselink het gat van 2min45 terugbracht tot 2min14. Toen brak bij hem het elastiek in zijn schoen. Met de eindjes nog net aan elkaar geknoopt ging hij verder, maar door concentratie verlies liep hij meteen verkeerd bij de eerste bocht. De achterstand was toen al opgelopen tot bijna vijf minuten en de race was gelopen. Tot de volgende startgroep binnenkwam. Toen bleek Bruce Gennari (USA) net iets sneller dan Gosselink en vervolgens kreeg Rukosuev een penalty van 4min00 voor het afstappen voorbij de lijn van de wisselzone. Hij bleef echter de winnaar. De Nederlander Hans van Erck legde zijn tweede halve triathlon af in deze wedstrijd, die gold als het kampioenschap van de zuid-oostelijke Verenigde Staten.

Bij de vrouwen een soortgelijk verhaal. Kasey Carroll-Basso (USA) kwam als eerste binnen, maar de in een latere startgroep gestarte Lara Shaw was uiteindelijk 12 sec. sneller.

Uitslag Gulf Coast Triathlon Panama City Beach Florida
1.9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen:

Anke Tuinman als vrijwilliger bij de watertafel na het zwemmenHeren:
1. Alec Rukosuev (USA)       4.03.05
2. Bruce Gennari (USA)       4.05.52
3. Guido Gosselink (NED)     4.06.27
4. Joshua Allen (USA)        4.11.07
5. Brian Fleischmann (USA)   4.12.47
 . Hans van Erck (NED)       4.26.51

Dames:
1. Lara Shaw (USA)           4.36.10
2. Kasey Carroll-Basso (USA) 4.36.22
3. Deanna Newman Frank (USA) 4.38.45

Gosselink wint met overmacht 'Dubbele overwinning' op UT: nr. 25
7 mei 2001 - Afgelopen zondag was de Enschedese oud-UT student Guido Gosselink veruit de sterkste op Thales UT triathlon in Enschede. De wedstrijd werd georganiseerd door studenten triathlonvereniging Aloha op de campus op een compact en verkeersvrij parcours en werd daarom niet bedreigd door MKZ-afgelasting. Bij het zwemmen waren Jetse Scholma, Jan Manenschijn en Wico Hopman nog in staat om het Gosselink moeilijk te maken, maar op de fiets sloeg Gosselink onverbiddelijk toe. Op het winderige parcours gelukte het hem evenwel niet om het parcoursrecord van Roland Melis te verbeteren, uiteindelijk was hij 1.05 minuut langzamer: 1.48.58. Zo komt zijn naam voor de tweede maal op de wisselbeker, na een eerdere overwinning in 1992. De strijd om de overige podiumplaatsen was fel. Jerzy Kasemier, Cees Colijn en de Duitser Gerrit Völker kwamen naar voren tijdens het fietsen. Scholma kon Kasemier nog drie rondes volgen bij het lopen en viel toen flink terug. Cees Colijn werkte zich naar plaats drie, zodat de ervaren rot Gosselink door twee coming-men werd omringd op het podium. Meer dan 200 deelnemers waagden zich aan de kwart of achtste triathlon.
Guido Gosselink in het UT zwembad
foto CHAREL VAN TENDELOO
Voor de totale uitslag zie: www.uttriathlon.nl
Guido Gosselink zet aan na een bocht - Foto Marco Rensen
7 mei 2001 - Met de overwinning in de Thales UT triathlon boekte Guido Gosselink een 'dubbele overwinning'. Al negen jaar geleden toonde hij zich de sterkste op de UT, maar deze wedstrijd was tot vandaag niet opgenomen in het uitslagen archief. Dat is aangepast en daardoor stijgt het aantal overwinningen van 23 naar 25! Deze werden behaald in 154 triathlons, gedurende 15 jaar.
Guido Gosselink pakt 6e plaats Ironman Nieuw Zeeland en Hawaii kwalificatie
Sport Vision finish video Guido Gosselink (Real Player)
3 maart 2001 - Guido Gosselink doet verslag vanuit de wedstrijd:

'Vanochtend om 7.00 uur was het zover: de Ironman Nieuw Zeeland ging van start. Zo'n 930 triatleten doken het meer van Taupo in voor 3.8 km zwemmen. Ik zwom 51.05, een beetje sneller dan waar ik zelf op gerekend had. De favorieten, Cameron Brown met nummer 1, Peter Sandvang met 2 en Stefan Holzner met 4 zaten toen voor me.

Bij het fietsen sloeg Sandvang in zijn eentje een groot gat op de groep die daarachter ontstond. Ik kon ook aansluiten bij deze groep en daardoor kon ik enigzins behoudend fietsen. Ondanks deze voorzichtigheid had ik heuvelop de grootste moeite de groep te volgen. Op 70 km werd ik van de groep gereden doordat Holzner en Brown versnelden. Dit gebeurde met de helft van de groep. Uiteindelijk was ik de enig die nog kon aansluiten verderop op het parcours na een furieuze achtervolging in een afdaling, waarin ik 30 seconden dichtreed. De gelosten verloren in de tweede rond vier minuten of meer. Tactisch toch goed dat ik bij de groep terug kwam. Zo reden we op plaats 2 tot en met 9. In de tweede ronde liep Sandvang uit naar 12 minuten voorsprong en ik dacht dat de eerste plaats wel vergeven zou zijn. Ik zelf mikte op een plaats bij de eerste 7, omdat dat recht gaf op een 'slot' voor Hawaii. Op 160 km moest ik forceren om bij de groep te blijven heuvelop en dat merkte ik tijdens het lopen in het begin.

Het ging moeizaam en ik kwam op plaats 7 te lopen met nog twee man achter me. Ik pakte er eentje terug op 6 km en achter me ging bij die mensen langzaam het lichtje uit. Redelijk onbedreigd kon ik naar de finish lopen, zodat mijn 'slot' zeker was! Ik finishte in 8.44.23, met een looptijd van 3.05.22. Het fietsen ging in 4.44.13

Ondertussen had Brown de wedstrijd van zijn leven en met een marathon van 2.45 achterhaalde hij Sandvang 1 km voor de eindstreep. Hij kwam in 8.24.28 binnen, Sandvang gedesillusioneerd in 8.25.49 Derde werd Stefan Holzner in 8.31.45, zodat mijn favorieten ook op het podium kwamen.

De dames wedstrijd kon ik minder goed volgen. Andrea Fisher kwam als eerste uit het water, maar werd ingehaald op de fiets. Lena Wahlquist kwam als eerste van de fiets. Bij het lopen kwamen Lisa Bentley, de titelverdedigster, en Karen Ballance, de runner-up van vorig jaar, nog voorbij en waren de eerste twee plaatsen gelijk aan vorig jaar. Eindtijden 9.36.17 en 9.41.57 voor Bentley en Ballance en 9.44.20.

Al met al een mooie en spannende triathlon, met een voor mij ook positief resultaat. Hiermee evenaar ik mijn 6e plaatsen in Ironman Zwitserland en Florida in 1999. Het veld was hier echter wel van hogere kwaliteit en hield ik een paar Ironman winnaars achter me (Chris Legh, Jamie Cleveland, Bryan Rhodes). Ik kan tevreden en met US$ 1200,- naar weer naar Nederland toe!'

Ironman Nieuw Zeeland Bericht vanuit Lanzarote
19 februari 2001 - Guido Gosselink start op 3 maart in de Ironman van Nieuw Zeeland in en rondom Taupo. Daar zal hij de strijd om de Hawaii-slots aangaan met ondermeer wereldkampioen Peter Sandvang (Den), Stefan Holzner (Dui), Chris Legh (Aus) en Cameron Brown (Nzl). Voor dames en heren professionals zijn in totaal 10 slots te vergeven, de verdeling is nog niet bekend. De Nederlander Cees Verbeek start ook in de Ironman. Een regelmatig verslag zal in het dagboek van Guido Gosselink op Kjerag.com te lezen zijn. 31 januari 2001 - Guido Gosselink bericht vanuit Lanzarote:'Vandaag heb ik de laatste trainingen van onze trainingsstage van twee weken gedaan. In drie sessies deed ik een kwart triathlon aan tempo's: 15x100 in 1.18, 6x2000m in 7.00 op de baan en 10x6 minuten op de fiets. Aan het eind was ik ook behoorlijk leeg, maar dat mag aan het eind van zo'n stage. Huib Rost, Andre Laven en ik hebben eerst zes dagen getraind en toen op de rustdag een auto gehuurd en het eiland bekeken en fotootjes geschoten. Een tweede periode van zes dagen volgde daarna. Morgen vliegen we in de ochtend alweer naar Münster, zodat ik aan het eind van de middag weer in Enschede ben. 

Vooral de laatste dagen gingen de trainingen naar behoren en dan neemt mijn vertrouwen voor het komende seizoen weer toe. Het is altijd wel weer wonderlijk hoeveel moeite je hebt aan het begin van het seizoen om een stuk op wedstrijdtempo te fietsen, maar elk jaar komt dat weer in orde en al gauw vind je het weer normaal dat je dat kan. 

Ondertussen heb we van de NTB de selectiecriteria gekregen voor het WK in Denemarken. Goede resultaten in de Ironman's en op het NK halve triathlon in Nieuwkoop zullen worden meegenomen in het samenstellen van de selectie. Deze eisen zijn volgens verwachting en met de Ironman Nieuw Zeeland en Nieuwkoop in de planning past het ook goed bij mijn wedstrijdschema. De NTB maakte ook bekend dat Marcel Swart de nieuwe technisch coördinator is geworden. Er lopen nog gesprekken voor de functie van team/topsportmanager. Deze persoon zal de begeleiding rondom de kampioenschappen verzorgen en daar zal ik komend jaar ook nog wel mee te maken krijgen.

Voorlopig is echter de voorbereiding gericht op de Ironman Nieuw Zeeland. Nog twee weken in Nederland trainen en dan nog tien dagen in Nieuw Zeeland, alvorens de tapering in de week voor de wedstrijd begint. De wedstrijdkriebels beginnen langzamerhand weer te komen!'

3e plaats combinatie klassement Egmond
14 januari 2001 - Achter Huub Maas en Armand van der Smissen heeft Guido Gosselink de derde plaats behaald in het combinatie klassement van de ATB-race Egmond-Pier-Egmond en de halve marathon van Egmond. Op de ATB-race klokte Gosselink in 1.21.35 een 28e plaats en op de halve marathon liep hij naar 1.16.45.

© Gosselink Triathlon Promotions